NARSİSTİK ERKEK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Narsist erkek belirtileri, kişinin kendine güven duygusunda eksiklik ve içinde yaşadığı “boşluk duygusunu” gidermek için başkaları tarafından onaylanmak olarak kendini gösterebilir. Kişi kendisini sürekli öne çıkarmaya çalışır, kendini gereğinden fazla önemser, başkalarını manipüle etmenin sakıncalı olmadığını düşünür ve uygulamaktan çekinmez ve en önemlisi “empati” eksikliği yaşar.

Narsist erkekler dışarıdan bakıldığında kibirli, kendini beğenmiş ve bencil olarak algılanırlar. Bu tarz kişilerde buna benzer birçok narsist davranışlar görülebilir. Bu belirtileri tanımak ve uygun şekilde ele almak ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlayacaktır.

NARSİST ERKEK NEDİR?

Narsist erkek nedir sorusunu her zaman olmasa da bazı durumlarda kişilik bozukluğuyla ilişkilendirmek mümkündür. Narsist kişilik bozukluğunda birey kendisine aşırı hayranlık duyar ve kendisini aşırı derece de önemser. Dışarıdan bakıldığında büyük bir özgüvene sahip gibi görünselerde özünde kendilerine derin bir “iç güvensizlik” ve “boşluk” duygusuyla baş etmeye çalışırlar (Bunu daha önceki “Narsizm” yazımızda uzunca ele almıştık).

Narsist erkekler için başkalarının beğenisi ve onayı çok önemlidir. Girdikleri ortamda dikkat çekmeyi, beğenilmeyi arzularlar. Eğer bu beğeniyi alamazlar ise kendilerini eksik ve yetersiz hissederler. Bunu da belli etmemek adına yanındaki kişileri veya girdiği ortamı “küçük görmeye”, “manipüle” etmeye başlarlar.

Narsizmin özünde “faydacılık” yattığı için narsistik erkeklerde de durum bu şekilde ilerler. Her durumda kendi çıkarlarını düşünürler ve çevrelerinde ki kişilerin duygularını anlamakta zorluk çekerler. Daha da kırıcı olanı karşısında ki kişinin duygularını “önemsemezler”. Bu nedenle ilişkilerde narsist bir erkekle başa çıkmak zor olabilir. Partnerinin ihtiyaçlarını sürekli görmezden geleceği için yaşadıkları ilişkide süregelen bir “dengesizlik” ve “çatışma” yaşamaları kaçınılmazdır. İlişkide empati eksikliği ve ciddi bir manipülatif davranışlar sergileyeceği için bu kadında “kendine güveni” ve de “suçluluk” duygusunu pekiştireceği için kendisi gibi olamamaya o ne diyorsa ona dönüşmeye başlayacaktır.

NARSİST ERKEK BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?

Narsist erkek belirtileri dışarıdan bakıldığında hemen anlaşılabilecek bir durum değildir. Çünkü ilk başta davranışları zararsız ve “seven erkek” moduyla başlayacaktır. Ancak zaman ilerledikçe esas davranış bozukluklarını göstermeye başlayacaktır. Bu nedenle ilişkiye başlanıldığında her zaman kişisel sınırlarınızı bilmek bunu kibar bir şekilde karşı tarafa yansıtmak çok önemlidir.

Narsist erkek belirtilerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Kusursuz görünme ve hatalarını kabul etmemekte direnme eğilimi çok nettir. Bazı durumlarda hatalı olduklarını içten içe bilselerde kabul etmezler ve “özür dileme”, “gönül alma” davranışları çok zayıftır.
  • Kendilerini sürekli ön plana çıkarmaya çalışırlar. Tüm dikkatlerin üzerinde olması, övülmekten ve övünmekten ciddi anlamda zevk alırlar. Yeni bir ortama girdiklerinde kendilerini abartılı bir şekilde tanıtırlar.
  • Empati eksikliği en belirgin özelliklerindendir. Başkalarının duygularını anlamakta ve önemsemekte çok ciddi sıkıntı yaşarlar.
  • ”Manipülasyon” onların olmazsa olmazıdır. Yaşadıkları ilişki içerisinde kontrolün kendi elinde olmasını isterler. Bu nedenle de bu gücü karşısındakini manipüle ederek alırlar.
  • Kendisini diğer insanlardan üstün görürler. Başkasını küçümsemekten zevk alırlar. Her zaman kibirli ve kendini beğenmiş bir görünüme sahiplerdir.
  • Kendisi dışında herkesi eleştirirler ve onları aşağılarlar. Kendi egolarını güçlendirmek ve tatminini sağlamak için birilerini aşağılamak veya küçük görmek onlara çok iyi gelir.
  • İnsanların ona hayranlık duymasını arzularlar. Partnerlerinden veya arkadaşlarından beğeni almak için çok çaba sarf ederler. Alamadıkları zaman ise olumsuz yüzlerini göstermeye, öfke yansıtmaya başlarlar.
  • Diğer insanların sınırlarını ihlal etmekten çekinmezler. Kişisel alanlara karşı saygıları çok zayıftır. Kendi çıkarları söz konusu ise başkalarının sınırlarına çok rahat girerler. Mantıklı olmayan şekilde davranışlar gösterirler.
  • Yalan söyleme ve gerçeği değiştirme belirtisi gösterirler. Kendilerini överken veya başkalarını manipüle etmeye çalışırken yalan söylemekten çekinmezler. En kötüsü söyledikleri yalana inanarak söyledikleri için “gerçeklik algıları“ zaman içerisinde zayıflar.
  • Hatalarını hiç bir zaman kabul etmezler. Yaptıkları davranışların sorumluluğunu alamazlar.
  • Narsist bir erkeği eleştirdiğiniz zaman aşırı bir şekilde “kendisini savunmaya” geçer ve aşırı “duyarlılık“ göstererek öfkeye varan davranışlar gösterirler.
  • Gereğinden fazla bir “kıskançlık” duygusuna sahiptirler. Bir kişinin kendisinden daha iyi olması, övgü alması onun egosunu zedeleyeceği için davranış bozukluklarını engelleyemezler.
  • İlişki içerisinde fazla kontrolcü davranışlar sergilerler. Kontrolü her zaman elde tutmaya odaklıdırlar. İstedikleri kontrolü sağlayabilmek için en önemli silahları manipülasyon yöntemidir.

NARSİST ERKEK İLE OLUMLU BİR İLETİŞİM SAĞLANABİLİR Mİ?

Narsist erkekle olumlu bir iletişim tarzı oluşturmak mümkündür. Fakat bu aşırı derecede sabır, anlayış ve belirli “stratejilerle” mümkün olabilir. “İlişkide strateji mi olur, o gerçek ilişki olmaz” cümlesini danışanlarımdan fazlasıyla duyuyorum. Fakat bu ilişki içerisinde var olmak, sağlıklı psikolojiye sahip olmak istiyorsanız kendinize ait stratejileriniz olması gerekmektedir. Aksi takdirde ilişki kontrolden çıkar, narsistik partnerin eline geçer. Sonrasında siz “nasıl bir sizdiniz” bunu aramak zorunda kalırsınız.

Narsistik bir erkeğin duygularını ve hayata bakış açısını doğru anlamak gereklidir. Empati kurarak davranışlarının nedenini anlamaya çalışmanız derin bir iletişim kurmanıza ve ilişkinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.

Kendi duygu durumunuzu koruyabilmek için iletişim tarzınız net ve sınırlar içerisinde olmalıdır. Kendinizi korumaya almanız ilişkinin ilerleyen sürecinde “duygusal istismara” uğramanızın önüne geçecektir.

İletişim kurarken açık, net bir iletişim şekli belirleyin. Kendinizi tanıyor olmanız, değer vermeniz ve sevmeniz çok önemli bir olgudur. Kendinizden emin olmanız narsist bir erkekle iletişim kurmanızda onun size karşı uyguladığı manipülasyonlara karşı etkilenme oranınızı azaltacaktır. Gerektiğinde bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin. Uzman desteği ilişkinizi sonlandırmak yerine sağlıklı bir iletişim tarzını oturtmanızda çok yardımcı olacaktır.

NARSİST BİR ERKEĞİN TERAPİ SÜRECİ NASIL OLACAKTIR?

Narsist erkeğin psikoterapiye başlaması sağlandıktan sonra; bireyin Narsistik özelliklerinin altında yatan psikodinamikler belirlenmeye başlanır. Bu terapi yönteminde “psikanalitik yaklaşımı” kullanmak en doğru yöntemdir.

Kişinin yaşadığı iç dünyasında ki çatışmalar ve geçmişte yaşadığı travmaların gün yüzüne çıkarılması sağlanır. Bireyin terapiye aktif katılması ve gönüllü olması çok önemlidir. Çünkü terapi sürecinde kişi geliştirdiği davranış kalıplarını ve hangi savunma mekanizmalarını kullandığını fark etmeyebilir. Bu terapi yönteminde bireyin kullandığı savunma mekanizmalarını algılaması sağlanır ve benlik algısının gelişmesi sağlanır.

Narsistik kişilik bozukluğunda olduğu gibi Narsistik erkeklerin terapi sürecinde de ilaç tedavisine çok nadir başvurulur. Narsistik özelliklerin dışında depresyon veya anksiyete gibi durumlar varsa ilaç tedavisi önerilebilir.

Narsistik kişilik bozukluğu tedavi edilirken çeşitli psikodinamik yaklaşımlar ve psikanalitik teknikler kullanılır. Terapi sürecinde, kişinin zaman içinde geliştirdiği savunma mekanizmalarının değiştirilip yerine daha sağlıklı düşünme biçimleri inşa edilir ve  diğer insanlarla sağlıklı iletişim kurabilmesine ilişkin ilişki becerileri geliştirilebilir.

Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir